Ramazan Ayında Beslenme
Ramazana çok az kadı. Bahara girmekle beraber kilo verme endişelerine kapılmışken, şimdi kafamıza yeni sorular takılmaya başladı.
Ramazanda nasıl beslenmeliyim?
Ramazanda kilo verebilir miyim?
Her zaman olduğu gibi ramazanda da dengeli ve sağlıklı beslenmek çok önemli. Ramazan ayının yaz aylarına denk gelmesiyle birlikte aç kaldığımız süreç uzun oluyor.Havaların da ısınmasıyla birlikte vücudumuzun ihtiyaç duyduğu enerji ve sıvıyı sağlamamız gerekiyor.
Biz diyetisyenler besinleri 4 grupta değerlendiriyoruz.
- Süt ürünleri
- Et, tavuk, balık, yumurta, kuru baklagiller
- Sebze- meyve
- Ekmek yerine geçenler
Bu gruplara baktığımızda sahur ve iftar sofralarında olması gereken besinleri görmekteyiz. Biz beslenme uzmanlarının önerdiği tabak modelinde her gruptan besini ana öğünümüzde doğru oranlarda bulundurmamız gerekiyor. Böylece vücudumuzun ihtiyaç duyduğu besin öğelerini ve enerjiyi karşılamış oluruz.
İftar sofralarında uzun bir açlık sonrası ilk öğün olması çok önemlidir. Suyumuzu içtikten sonra öğüne bir kase çorba ve salata ile başlayıp 10-15 dakika ara vermemiz midemizin hazmını kolaylaştırır. Ardından et veya sebze, ekmek değişimi ve süt grubu ile ana yemeğe devam etmeliyiz.
Ana yemekten sonra 1.5-2 saat kadar ara vermeli, bu arada vücudumuzun gün boyu kaybettiği suyu yerine eklemeye çalışmalıyız. Yatana kadar aralıklarla su içmeye devam etmeliyiz. Ortalama günlük 2-3 litre su tüketmeye özen göstermeliyiz. Susama hissi duymasanız bile iftar ve sahur arasında sık sık su içmeye çalışmalıyız. Havaların ısınması ile günde 1 tane maden suyu mineral ve sıvı kaybınızı destekleyecektir.
Yemekten sonraki ara öğünümüzde meyve, kuruyemiş, süt ürünlerini zevkimize ve tüketmediğimiz besin gruplarına yer vermeye özen göstermeliyiz. Bu arada kendimizi ödüllendirmek adına sütlü tatlılar, dondurma, meyveli tatlılar tercih edebiliriz.
Ramazan’ın sevilen gözdesi olan pidenin 1 avuç içi kadarı 1 dilim ekmek yerine geçtiği unutulmamalı, porsiyon kontrolü ile tüketilmelidir. Kuruyemişlerin ise çiğ olanları tercih edilmelidir. Kavrulmuş kuruyemişler tuzlu olacağı için gün içerisinde susama hissine neden olabilir.
Sahurda ise kahvaltılık ürünlerden; tam tahıl ekmek, peynir, yumurta, zeytin, süt, yulaf gibi tercihler yapabiliriz. Sahurda yumurta tüketmeye özen gösteriniz. Yumurta anne sütünden sonra en kaliteli proteindir. Çalışmalarda vücuttaki iştah artıran bir hormon olan ghrelini azalttığı görülmüştür. Bu nedenle sahur sofralarından yumurtayı eksik etmeyin derim.
Beslenme düzenindeki değişikliklere bağlık olarak kabızlık yaşayabiliriz. Böyle durumlarda tam buğday veya kepekli tahıllar, kuru baklagiller , kuru kayısı, kuru erik , keten tohumu gibi lif oranı yüksek besinler tüketilebilir.
RAMAZANDA SPOR
Spor yapmayı düşünenler ise aç karına spor yapmak kesinlikle tehlikelidir. Uzun süreli açlık hipoglisemiye neden olabilir, tansiyon düşmesi, su kaybı nedenleri ile bayılmalara neden olabilir. Bu nedenle yemekten 2 saat sonra veya ara öğünden 30 dakika sonra egzersiz yapabilirsiniz. Bu egzersiz sindirimine ve kilo kontrolüne destek olacaktır.
RAMAZANDA KİLO VERİMİ
Ramazanda kilo verilir mi sorusunu da cevaplandırırsak, evet verilebilir. Diyetisyeniniz tarafından size hazırlanan uygun bir program ile kilo kaybını da sağlayabilirsiniz.
KİMLER ORUÇ TUTMAMALI
Özellikle gebeler, diyabet hastaları, emziren anneler gibi özel durumlar da doktorunuza ve diyetisyeninize danışmadan oruç tutmayınız.
Yorum Yapın