Loading

GEBELİK DÖNEMİNDE BESLENME

GEBELİKTE NASIL BESLENMELİYİZ?

 

 

 

Gebelik bir kadın için hem bebeğin büyüme ve gelişimini desteklemek hem de kendi gereksinimlerini karşılamak için enerji ve besin ögesi gereksinimlerinin arttığı bir dönemdir.

 

Gebelikte kilo artışı 

Gebelik öncesi vücut ağırlığı ve vücut ağırlığının artışı gebelikte önemlidir. Çünkü her iki durumda da doğum şekli, erken doğum ile ilişkilidir. Birinci trimester için önerilen toplam ağırlık kazanımı gebelik öncesindeki beden kitle indeksine bağlı olarak 0.5-2 kg arasında olmalıdır. Normal ağırlıklı bireylerde kilo artışı, 11.5-16 kg, fazla kilolularda 7.7-11.5, obez bireylerde ise 5-9 kg aralığında olmalıdır.

 

Gebelikte bulantı, kusma ve mide ekşimesi

Erken gebelik döneminde bulantı ve kusma olabilmektedir. Çoğunlukla sabah bulantısı olarak bilinir ancak gündüz veya gece olabilmektedir.  Sık aralıklarla küçük miktarlarda sıvı veya yiyecek tüketerek ve kızarmış, baharatlı ve yüksek yağlı besinlerden kaçınarak düzelebilir. Pişen yemek koklarından kaçınarak, sabahları yataktan yavaşça kalkarak bulantıları önleyebilirler.

Zencefil bulantıyı önlemeye yardımcı olabilmektedir. İçilen suyun içerisine zencefil ekleyerek tüketilebilir.

 

Mide ekşimesi önlenmesi için yemek yedikten sonra hemen uzanmanın engellenmesini, asit geri akımını önlemek için başı hafif düzeyde yükselterek uyumayı, az ve sık öğün tüketimini ve kafein, çikolata ve baharatlı besinlerden kaçınılmalıdır.

 

Beslenmede nelere dikkat etmeli

-Enerji tüketimi gebelik başlangıcı ile artmaktadır.  Ek olarak normal beslenmeye 300 kkal enerji artırımı yapılmalıdır. Bunun için bir beslenme uzmanından yardım alabilirsiniz.

-Kan şekerinin dalgalanmasını önleyen besinlere ağırlık verilmeli. Paketli gıdalar, beyaz un ile yapılan besinler, şeker eklenmiş öğünler tüketilmemelidir.

-Günlük posa ihtiyacını karşılamak adına tam tahıllar, kurubaklagil, meyve ve sebze tüketimine özen gösterilmelidir.

-Günlük ihtiyacı karşılamak için yeterli protein ve yağ kaynakları tüketilmelidir. Protein kaynakları; süt ürünleri, et, tavuk, balık, kurubaklagillerdir. Sağlıklı yağ kaynakları ise; kuruyemişler, zeytinyağı gibi besinlerdir.

-Magnezyum takviyesi kas ağrıları, krampları önleyebilir. Doktorunuza danışarak kullanabilirsiniz. Muz, kuruyemişler, soda, kuru meyveler magnezyum kaynaklarıdır.

-3 ay sonrasında doktor kontrolünde demir takviyesine başlanmalıdır. Demir yönünden zengin besinler ise; koyu yeşil yapraklı sebzeler, yumurta sarısı, kırmızı et, üzüm, pekmez...vs

- Günlük 2.5-3 litre su tüketimine özen gösterilmelidir.

-Alkol tüketmemeye özen gösterilmeli.

-Tatlandırıcı içermeyen ürünler tercih edilmeli.

-Çiğ et, tavuk, balık tüketilmemeli.,

-Salata, sebze ve meyvelerin iyi yıkanmış olmasına özen gösterilmeli.

-Konserve ürünler tüketilmemeli.

-Haftada 2 kez baklagil, 2 kez balık, 3 kez kırmızı et, 1 kez de hindi ve tavuk tüketerek protein dengesi kurulmalıdır.

-Doktorunuzun yasaklamadığı durumlarda hafif egzersiz, yürüyüş yapılabilir.

Paylaş

Yorum Yapın

WhatsApp ile Ulaşın