Anemide Nasıl Beslenmeliyiz ?
Sağlıklı bir beslenme sağlayabilmek için :- Yemeklerinizi hazırlarken haşlama, fırında veya ızgara yöntemlerini kullanınız. Kızartma ve kavurma yöntemlerini kullanmayınız.
- Besinleri bir seferde tüketebileceğiniz miktarda pişiriniz.
- Yemeklerin haşlama suyunu dökmeyiniz.
- Yemekleri az suda pişiriniz. Pişirirken kapağını sık sık açmayınız.
- Doğranmış sebzeleri bekletmeden hemen tüketiniz.
- Ekmek, çörek, gibi besinlerin mayalandırılmış şeklini tercih ediniz.
- Besinleri iyice çiğneyiniz.
Mevsimine göre limon, mandalina, portakal, greyfurt, yeşilbiber, koyu yeşil yapraklı sebzeler vb. bolca tüketiniz.
Sigara ve alkol kullanmayınız
Süt yoğurt gibi zengin kalsiyum kaynağı olan besinleri, demir emilimini azaltacağından dolayı et yemekleriyle birlikte tüketmeyiniz. AYRAN VE YOĞURDU ARA ÖĞÜN OLARAK TÜKETMEYİNİZ YEMEKLE BERABER TÜKETİNİZ
Günlük en az 100-150 gr. et, tavuk, hindi veya bu miktarlarda et, tavuk, hindi içeren sebze yemeği tüketiniz. Ancak az yağlı ve derisiz olarak tüketmeniz kolesterolünüzün kontrol altında tutulmasında yardımcı olacaktır. Koyun, kuzu eti yerine dana veya sığır etini tercih ediniz.
Yemeklerle birlikte koyu çay ve kahve içmeyiniz. Yemeklerden en az 1-2 saat sonra 1-2 çay bardağı açık limonlu çay veya kahve içebilirsiniz.
Günde 1 adet haşlanmış yumurta yemeye çalışınız. YUMURTA AZ PİŞMİŞ VEYA ÇOK PİŞMİŞ OLMAMALI SARISININ ETRAFINDA YEŞİL OLMAMALI 8-10 DK KAYNATMA YETERLİ
Haftada 2-3 gün et grubu yerine kuru baklagiller tercih edilebilir (Börülce, kuru fasulye, bakla, barbunya, soya fasulyesi, nohut, mercimek)
Balıklardan özellikle levrek, uskumru, sardalyenin demir içeriği diğerlerine göre daha fazladır. Balık tüketeceğiniz zaman bunlardan birini tercih ediniz.
Demir içeriklerinin yüksek olması nedeniyle günde 1 Türk kahvesi fincanı dolusu ay çekirdeği veya kabak çekirdeği tüketilebilir. Diğer yağlı tohumların demir içeriği daha azdır.
Ara öğünlerde kuru meyve ve kuruyemiş (fındık, fıstık, badem, ceviz, vb.) tüketiniz.
Meyve tüketiminde demir içeriği yüksek olanlara öncelik tanınabilir. Bunlar: ahududu, böğürtlen, ayva, böğürtlen, çilek, dut ve kividir. Ayrıca kuru erik, kuru kayısı, kuru incir ve kuru üzümün demir içeriği de yüksektir.
Sebze tüketiminde demir içeriği yüksek olanlara öncelik tanınabilir. Bunlar: ıspanak, madımak, marul, pazı, roka, semizotu, taze börülce, yerelması, ebegümeci ve hindiba otudur. Ancak bitkisel kaynaklı demirin vücuttaki kullanımının sınırlı olduğu unutulmamalıdır. Ayrıca bu sebzeler potasyum ve okzalattan zengin olduğu için böbrekleri koruyabilmek için bolca (günde 8-10 su bardağı) su içilmelidir.
Kepek ve kepekli ürünler demirin emilimini azaltır. Kepekli ürün tüketmeyiniz.
Pekmez en çok kan yapan besinlerdendir. Her sabah yarım çay bardağı pekmez tüketilebilir. -Tahıllardaki, kuru baklagillerdeki ve ıspanak gibi besinlerdeki demirin kullanılması için C vitamini içeren bir başka besinle tüketilmelidir. Örneğin bol limonlu salata ile yenilen yemek veya portakal suyunu öğünde içecek olarak kullanmak şeklinde olabilir.
Yorum Yapın